Info omkring luft til vand varmepumper

Hvis dit olie eller gasfyr er gået i stykker, eller hvis det bare er tid til noget nyt, bør du overveje dine muligheder for en ”luft til vand”varmepumpe (LTV). Det koster en smule mere over tid, end hvis du vælger et bruge jordvarme, men LTV er så til gengæld mindre pladskrævende rent arealmæssigt, fordi slangerne til jordvarme kræver dobbelt så mange kvm i forhold til arealet af det opvarmede område. (I forhold til fjernvarme er det oftest tilfældet, at der ikke er en besparelse af hente.)

Sådan fungerer en LTV-varmepumpe

Selve varmepumpen bliver installeret udenfor huset. Et ventilator-element suger luften udefra hen til et kølemiddel, der ved hjælp af en kompressor sætter trykket og temperaturen op. Hvis det lyder bekendt, er det fordi, man bruger samme teknik som i et helt almindeligt køleskab – med den forskel, at luften fratages sin varme i køleskabet og løslades på bagsiden. Kølemidlet i varmepumpen, nu opvarmet, føles hen til varmtvandsbeholderen i dit hus, hvor dit vand til radiator og / eller bad holder til. Derefter sendes kølemidlet tilbage til pumpen, og hele processen starter forfra. Selve rotationen og sugningen af luft opnås gennem elektricitet, men en LTV-varmepumpe producerer ca. 3 kw for hver 1 kw el, så det er en god løsning rent pengemæssigt.

Hvor meget besparelse er der ved det?

Jo mere areal, du skal have varmet op i huset, jo større er besparelsen også. Teknologisk Institut for Energistyrelsen bruger et eksempel med et hus på 120 kvm, og de har regnet ud, af den årlige udgift vil ligge på omkring 22.000 for et oliefyr inklusiv servicering, men blot 12.000 for en LTV-varmepumpe. Omvendt skal man være bevidst om, at startudgiften er større end ved et oliefyr. Fyret koster i retning af 25.000, imens prisniveauet på en varmepumpe er på mellem 70.000 og 90.000. Man så kan til gengæld sige, at dette er tjent hjem i løbet af kun 6 år.

Flere fordele

Der er som sagt en klar økonomiske fordel ved at skifte til denne form for varmepumpe i forhold til naturgas eller olie. Ikke alene det, men i forhold til olie, skal du ikke blive ved med at påfylde din varmepumpe eller døje med luftgener fra et fyr, som afhænger af brænsel. Varmepumper har også en høj driftsikkerhed og er nemme at betjene. Det skal dog siges, at den del, som suger luften ind, støjer en del og bør derfor ikke stå for tæt på huset eller et sted, hvor det kan være til gene for andre.

Hvis dette har vakt din interesse, kan du se udvalget af varmepumper på Verdo.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *