Varmepumpe kontra oliefyr

En varmepumpe er et godt alternativ til at skabe varme i et hus. Funktionen er ganske enkel, og forstås bedst som et omvendt køleskab, de suger kold luft ude fra, og bringer luften ind i en kompressor, hvorefter den luft der kommer ud fra kompressoren (og ud igennem slangers hoved placeret rundt omkring i huset) er varm. Varmepumper kan alene opvarme et helt hus, så man behøver ikke yderligere varmekilder som oliefyr eller fjernvarme igennem radiatorer og så videre. Faktisk er varmepumper meget gode til at sprede varme, med en energifaktor på over 4 typisk. Derfor vil denne artikel give dig et indblik i, hvor meget man egentlig kan spare, ved at gå væk fra det traditionelle oliefyr, og hoppe på en jordvarmepumpe.

Oliefyr

Oliefyret har længe været brug på landet, hvor fjernvarmen ikke er kommet ud, oliefyr er dog dyre, de kræver vedligeholdelse, og som hovedregel holder de faktisk ikke ret godt, især ikke over en hård vinter, som vi har haft i Danmark de sidste par sæsoner. Man anslår faktisk at det er muligt at spare helt op til 50% på sin varmeregning, hvis man skifter fra det traditionelle oliefyr, og hopper på en varmepumpe.

Køb og Installation

Når man køber sin varmepumpe er man dog nødt til at tænke sig om. Der findes mange forhandlere derude, som lover, men ingenting holder. Her kan man med fordel finde sin varmepumpe hos energistyrelsen, her vil man finde en liste over de mest energivenlige varmepumper der findes, og hvilken varmepumpe der som resultat heraf, vil give dig de bedste resultater, også på bundlinjen i form af besparelse på din varmeregning. Når man skal have sådan en installeret, er det anbefalelsesværdig at man søger professionel hjælp, og kigger efter en installatør som er underlagt VPO (Varme Pumpe Ordningen). De er alle sammen uddannet i, hvordan man sætter sådan nogle varmepumper op, og hvordan gør det mest hensigtsmæssigt i forhold til at give huset varme. Når man bruger en installatør underlagt VPO får man samtidig også 2 års reklamationsret på sin varmepumpe, det vil sige skulle den i mod forventning gå i stykker, fordi den har haft en defekt af en eller anden slags, så kan man kvit og frit få en installatør til at kigge den efter i sømmende, erstatte den eller reparere den – hvad der nu er behov for, i den givne situation.

Her er 5 gode hjemmesider om emnet:
http://www.lavenergi.dk/varmepumper/
http://ing.dk/artikel/ny-talkrig-er-varmepumper-billigere-end-oliefyr-112081
http://www.energitjenesten.dk/opvarmning.html
http://www.homeshop.dk/372-olie-radiatorer
http://www.klimadebat.dk/forum/oliefyr-og-varmepumpe-paa-samme-anlaeg-d20-e1654.php

One thought on “Varmepumpe kontra oliefyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *